آزمون وکالت ۱۴۰۰ اسکودا به اجرای آییننامه لایحه استقلال وکلا تن داد
طلسم برگزاری آزمون وکالت ۱۴۰۰ بالاخره شکسته شد و این آزمون با تأخیری چند ماهه، ۳۰ تیر ماه امسال در سراسر کشور برگزار خواهد شد؛ آیا اسکودا به اجرای آییننامه لایحه استقلال وکلا تن داده است؟!
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ اتحادیه سراسری کانونهای وکلای دادگستری ایران (اسکودا) سال 1400 هم همچون سال قبل از آن در برگزاری آزمون وکالت سالانه خود ناتوان ماند. این اتحادیه که آزمون وکالت را به نمایندگی از کانونهای وکلا در هر سال و بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری (مصوب 1376) برگزار میکند، سال 1399 با چالشی به نام همهگیری ویروس کرونا و ممانعت ستاد ملی مبارزه با بیماری کرونا مواجه شد و پس از تأخیر چند باره و اعلام زمانهایی مانند آذر و بهمن و اسفند 99 و حتی فروردین 1400، نتوانست آزمون وکالت را در آن سال برگزار کند، تا اینکه 25 تیر ماه سال قبل، این آزمون با شرکت بیش از 80 هزار متقاضی برگزار شد.
پیروی نکردن از آییننامه قانونی آزمون وکالت را به تعویق انداخت
حالا اسکودا در برگزاری آزمون 1400 هم به مشکل برخورد و بار دیگر نتوانست مأموریت خود را در زمان از پیش اعلام شده برگزار کند. این بار کرونا مانع ضعیفی بود اما اصرار قوه قضائیه بر اجرای یک آییننامه قانونی و انکار و امتناع مسئولان اسکودا نسبت به آن، کار را به جایی رساند که در زمان اعلامی برای برگزاری آزمون در 20 اسفند 1400، داوطلبان در خانه نشسته و منتظر اتحاذ یک تصمیم درست بودند. تصمیم درست هم شاید پیشنهاد وزیر دادگستری در مراسم جشن روز وکیل در کانون وکلای دادگستری مرکز بود که ششم اسفند سال قبل برگزار شد.
پیشنهاد وزیر دادگستری و دو واکنش متفاوت از نهاد وکالت
امینحسین رحیمی خطاب به کانونهای وکلای دادگستری توصیه کرد: "اگر آییننامه استقلال وکلا را دارای ایراد میدانید، ایرادات آن را با تعامل حل کنید و تا زمان رفع ایرادات به آن تمکین کنید."
این پیشنهاد اما به مذاق جعفر کوشا، رئیس اسکودا خوش نیامد، و بدون تعارف تأکید کرد "آییننامه استقلال وکلا را اجرا نمیکنیم؛ حتی بهقیمت لغو آزمون."
هر چند جلیل مالکی، رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز به اندازه کوشا عصبانی نبود و حتی اعلام کرد که آییننامه را به شرط رفع موارد مورد اختلاف اجرا خواهند کرد.
جلیل مالکی همان زمان تأکید کرد: "امروز نگران هستیم و اعلام میکنیم؛ موارد ناقض استقلال کانون و وکیل دادگستری حذف شود و در این صورت ما مشکلی برای اجرای آییننامه نداریم. امیدواریم که این اقدام مصلحانه وزیر دادگستری با گفتوگویی که انجام خواهد داد، منتج به این شود که موارد خلاف قانون و ناقض استقلال کانون وکلا و وکیل دادگستری از آییننامه اجرایی حذف شود تا همه ما این آییننامه را اجرا کنیم."
موانع برداشته شد؟! آزمون وکالت برگزار میشود
حالا خبر رسیده که اسکودا آماده برگزاری آزمون 1401 است و این خبر در شرایطی اعلام میشود که یا اسکودا و رئیس آن از شرط و شروط خود پا پس کشیدهاند و یا اینکه کانونهای وکلا به ویژه کانون وکلای دادگستری مرکز، توصیه کارشناسانه و منصفانه وزیر دادگستری را به کار گرفتهاند؛ بهویژه اینکه خبرنگار تسنیم مطلع شده، جلیل مالکی چندی قبل به دیدار رئیس قوه قضائیه و جلسه بسیار خوبی با حجتالاسلام محسنیاژهای برگزار کرده است؛ دلیل برگزاری این جلسه بررسی اجرای آییننامه لایحه استقلال وکلا و برگزاری آزمون وکالت 1400 بود.
30 تیر، تاریخ برگزاری آزمون وکالت در سراسر کشور
به هر حال اسکودا بهصورت رسمی برگزاری آزمون وکالت 1400 در تاریخ 30 تیر 1401 را اعلام کرده است.
نامه اسکودا با امضای رئیس آن جعفر کوشا به رؤسای کانونهای وکلای دادگستری صادر شده و در آن آمده است "آزمون کارآموزی وکالت سال 1400 روز پنجشنبه 30/4/1401 برگزار خواهد شد و زمان ثبتنام از روز دوشنبه 26/2/1401 تا چهارشنبه 4/3/1401 به مدت ده روز خواهد بود. آگهی آزمون نیز همزمان از طریق سازمان سنجش و اسکودا منتشر میشود."
به این ترتیب از حالا باید برگزاری آزمون را صد در صدی دانست بهویژه اینکه کانون وکلای مرکز با قوه قضائیه مذاکرات خوبی برای انتشار آگهی آزمون 1400 انجام داده است و به یاد داشته باشید که لازمه برگزاری این آزمون، اجرای آییننامه لایحه اجرایی عنوان شده بود.
آزمون وکالت فعلاً با قانون کیفیت اخذ پروانه
ابراهیم کیانی، نایب رئیس اسکودا هم با انجام یک لایو اینستاگرامی و بدون حضور خبرنگاران به بیان توضیحاتی درباره آزمون وکالت 1400 پرداخت.
وی با تأکید بر اینکه قانون تسهیل صدور مجوز برخی کسب و کارها تا الان لازمالاجرا نشده است، برگزاری آزمون پیش رو را بر اساس قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت (مصوب 1376) اعلام کرد.
تعیین ظرفیت آزمون 1400 منتظر لازمالاجرا شدن قانون تسهیل صدور مجوزها
گفتنی است؛ قوانین مصوب مجلس پس از تأیید شورای نگهبان از سوی رئیس مجلس شورای اسلامی برای ابلاغ به رئیس جمهور اعلام میشود؛ این قانون زمانی لازمالاجرا خواهد بود که در روزنامه رسمی کشور منتشر شود. حجتالاسلام رئیسی قانون تسهیل را برای انتشار به روزنامه رسمی کشور ارسال کرده است که در نوبت انتشار قرار دارد، بنابراین مفاد قانون تسهیل و ماده 6 آن که به امر وکالت پرداخته است، در خصوص آزمون 1400 اجرا نخواهد شد.
منابع آزمون
حقوق مدنی، آیین دادرسی مدنی، حقوق تجارت، اصول استنباط حقوق اسلامی و متون فقه، حقوق جزای عمومی و اختصاصی، آیین دادرسی کیفری و حقوق اساسی مواد امتحانی آزمون کارآموزی وکالت در سال 1400 خواهند بود که حقوق اساسی و متون فقه نسبت به آزمون قبلی به مواد امتحانی اضافه شدهاند.
گروهی از ممتازترین اساتید رشته حقوق از سوی سازمان سنجش و نیز کانونهای وکلا سؤالات آزمون را طراحی خواهند کرد و اسکودا تضمین داده که مباحثی مانند لو رفتن سؤالات آزمون در مدل 1401 به هیچ عنوان رخ نخواهد داد.
البته آزمون 1399 که تیرماه سال گذشته برگزار شد، با شائبه لو رفتن سؤالات همراه بود و حتی گفته شد پس از مشخص شدن تخلفات در برگزاری "آزمون وکالت کانون وکلا" پرونده این تخلفات به همراه متخلفان به دادگاه ارسال شد.
به هر حال داوطلبان از روز دوشنبه 26 اردیبهشت با ورود به سایت سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی www.sanjesh.org و پرداخت هزینه 300 هزار تومانی میتوانند در این آزمون ثبتنام کنند.