همواره افراد برای آغاز و ادامه زندگی خود به محیطی امن، راحت و آرام نیاز دارند. معماری، فن و هنری است که از طریق ارتباط با فضای پیرامون، به طراحی و ساخت بناها، فضای بیرونی و درونی، جهت رفع نیازهای انسان می پردازد. برای تحقق این امر به اشخاص متخصص مانند معماران داخلی و مهندسین معماری نیاز می باشد که هر کدام در زمینه های مختلفی فعالیت دارند. تفاوت مهندسی معماری با معماری داخلی جزو سوالاتی است که معمولاً افراد را دچار سردرگمی می کند. چرا که این دو نقش برای انجام امور، اغلب از نزدیک با یکدیگر در پروژه ها کار می کنند.
در این مقاله سعی داریم جهت پاسخ به این سوال، به ارائه تعریفی جداگانه از معماری داخلی و مهندسی معماری و اینکه در هر یک از بخش های ساخت به کدام یک نیاز خواهیم داشت بپردازیم.
تعریف مهندسی معماری
اهمیت و سازماندهی فضا از طریق ساخت ساختمان موضوع اصلی است که در معماری بر آن تاکید شده است. به طوریکه به گفته معماران برجسته، مهندسی معماری فراتر از ساخت است و باید آن را از ساخت و ساز و مهندسی سازه تفکیک نمود. در واقع مهندسی معماری نحوه طراحی و ساخت ساختمان است.
عناصر و فضای بیرون همراه با هنر معماری، امکان ایجاد سازه های زیبا و کارآمد را برای معماران فراهم می کند. یک معمار می داند به وسیله انواع مصالح و شیوه های گوناگون چگونه فضایی خلاقانه جهت آسایش افراد ایجاد نماید.
تعریف معماری داخلی
هنر طراحی و شیوه ساخت فضای داخلی که با مرزهای بیرونی ساختمان ایجاد شده است را معماری داخلی می گویند. به عبارت دیگر معماری داخلی به طراحی و توصیف قسمت های درونی ساختمان، با توجه به اصول معماری می پردازد.
شرح وظایف و فعالیت های معمار
مهندسین معماری، متخصصین و سازندگانی هستند که اجزای اصلی و چارچوب یک سازه را طراحی می کنند. همچنین لازم است در کنار علم معماری، سطح بالایی از شناخت را در مورد طراحی و ساخت داشته باشند. هدف معماران، طراحی و ساخت کل ساختمان با توجه به نقشه و اصول سازه ای، برای ایجاد دوام، راحتی، امنیت، عملکرد مناسب و اجرای نیاز اصلی کاربران است.
مهندسان معمار در طول اجرای یک پروژه مسئولیت های بسیاری علاوه بر ساخت دارند. فعالیت هایی که در اینجا به آنها اشاره می کنیم به نوعی وجه تمایز و تفاوت مهندسی معماری با معماری داخلی است:
انجام امور مربوط به ساختار کلی بنا مانند: نقشه، پی ریزی، چگونگی قرارگیری دیوارها، در و پنجره ها، تاسیسات، ستون ها و ارتباط فضاهای گوناگون ساختمان، بررسی ارتباط بنا با محیط پیرامون آن، طراحی فضای باز و…..
دریافت مجوزهای لازم از شهرداری و مدیریت فرایند ساخت از دیگر وظایف معمار است. بدون امضا و اجازه مهندس معمار نیز ادامه ساخت غیر ممکن است.
طراحی و ساخت پروژه های مهم و عظیم مانند بانک ها، بیمارستان ها، فرودگاه، ترمینال، ساختمان های دواتی و اداری، مدارس، کارخانه ها و…..
انجام بازسازی و تعمیرات اساسی انواع ساختمان و فضای بیرونی آن با مجوز شهرداری بر عهده معمار می باشد. این کار به افزایش عمر و ارزش مالی سازه نیزکمک خواهد کرد.
بازسازی و تغییر نمای بیرونی ساختمان مانند: تغییر مکان یا متراژ تراس، تغییر نمای ظاهری و ورودی ساختمان و بکارگیری مصالحی از جمله سنگ، شیشه، چوب و …. در آن
شرح وظایف و فعالیت های معمار داخلی
با توجه به اینکه معماران داخلی به طور مستقیم با ساکنین در ارتباط هستند، می بایست در طراحی، خصوصیات روحی، فرهنگ و حسی که از فضا به آنها منتقل می شود را در نظر داشته باشند. در واقع یک معمار داخلی مسئولیت طراحی فضاهای مختلف یک خانه مانند پذیرایی، نشیمن، اتاق خواب، آشپزخانه و…. و یا یک اداره، نمایشگاه و هر مکانی را با توجه به نکات زیبایی و کارآمد بودن آن برعهده دارد.
به عبارت دیگر هدف معماران داخلی، آماده سکونت کردن محیط با استفاده درست از فضا و استاندارد های انسانی است. برخی از فعالیت و مسئولیت های معمار داخلی به شرح زیر است:
مشخص کردن مصالح و تجهیزات داخلی مورد نیاز، انتخاب هارمونی و سازگاری مصالح با یکدیگر، طراحی سقف و دیوارها و جزئیات دیگر در فضای داخلی
طراحی مجدد و بازسازی کامل یا بخشی از فضای داخلی نیز از دیگر فعالیت های یک معمار داخلی است. بهره گیری از یک متخصص در این کار به دریافت نتیجه بهتر کمک خواهد کرد.
همکاری مهندس معمار و معمار داخلی
می توان گفت تفاوت مهندسی معماری با معماری داخلی در تفاوت وظایف و فعالیت های آنها در انجام پروژه است. اما می توانند در طول یک پروژه با یکدیگر همکاری داشته باشند. به عنوان مثال مهندسین معماری با تعیین میزان بار و قدرت سازه، موارد ایمنی، بررسی تاسیسات مناسب و یا حتی سیستم های روشنایی اطلاعات اساسی را در اختیار معماران داخلی قرار داده و به پیشبرد هر چه بهتر اهداف کمک می کنند. اینگونه ساختمانی استاندارد و زیبا ساخته خواهد شد که بهترین کارایی را برای ساکنین خواهد داشت.
نتیجه گیری
همانطور که گفته شد نیاز انسان به زندگی، کار و فعالیت در محیطی سرشار از آرامش، امنیت و راحتی است. همکاری مهندسین معماری و معماران داخلی می تواند در دستیابی به این مهم به افراد کمک کند. بنابر این بهتر است اگر قصد ساخت یک ساختمان را دارید از هر دوی آنها در کنار یکدیگر بهره بگیرید. با این کار محیطی کارآمد و بی نقص خواهید داشت. همینطور سعی کنید با معمارینی قرارداد ببندید که از تجربه و تخصص کافی برخوردار باشند.
همچنین در تفاوت مهندسی معماری با معماری داخلی گفتیم که وجه تمایز این دو در زمینه کاری آنها می باشد. به طوریکه که وظیفه طراحی و ساخت کلیات ساختمان و مسئولیت استحکام و ایمنی آن بر عهده مهندس معمار است و طراحی و رسیدگی به جزئیات داخلی و معماری و دکوراسیون داخلی وظیفه معمار داخلی می باشد.